Avaleht/Galerii/KEKi Põhja- ja Baltimaade piirkonna liikmeskirikute esindajate kohtumine Islandil

KEKi Põhja- ja Baltimaade piirkonna liikmeskirikute esindajate kohtumine Islandil

16-17. märtsini toimus Islandil Reykjavikis Euroopa Kirikute Konverentsi (KEK) Põhja- ja Baltimaade piirkonna liikmeskirikute esindajate kohtumine. Taolised kohtumised toimuvad KEK täiskogude (peaasambleede) eel, millest järgmine, järjekorras 15., leiab aset juunis 2018 Serbias Novi Sadis. EAÕK-d esindas kõrgestipühistetud metropoliit Stefanus, Eesti Kirikute Nõukogu Eerik Jõks. Kohal oli ka KEK-i peasekretär isa Heikki Huttunen (Soome õigeusu kirik).

Esimese ettekande autor, Rootsi (luterliku) kiriku peapiiskop emeeritus Anders Wejryd rõhutas pädeva teoloogilise panuse tähtsust praegustes Euroopat puudutavates aruteludes. Tema sõnul ”peab teoloogia, mida on vaja Euroopa saatust arutades, olema seotud eluga, olema asjakohane ja lähtuma kristlikust identiteedist. Asjakohasuse ja identiteedi vahel võib küll valitseda tugev pinge, kuid siin tuleb Jeesus Kristus ise meile appi, kui me saame aru, et see, kes tema oli on just oluline elu, inimeste ning muutuste ja lootuse jaoks”.

Wejryd lisas, et me peame kohtama ka neid, kes elavad ühiskonna äärealadel ja mitte varjama seda Euroopa ühiskonna eest. ”Usk ütleb meile, et nõrku peab kaitsma, kurjategijatele peab andma teise võimaluse, rikkust peab jagama, pagulasi peab vastu võtma ning maailma hoidma, mitte omama ja tarbima”.

Europarlamendi liige Margrete Auken (Rohelised / Euroopa Vabaliit) mõtiskles selle üle, kuidas kirikud võiksid paremini suhestuda Euroopa institutsioonidega ja tegelda praeguste ohtudega demokraatiale Euroopa Liidus.

Töörühmades ja paneelarutelus tõid kirikute esindajad välja mõtteid kirikuelust oma maadel, eriti mis puudutab vähemus-enamuskirikute suhteid ning läbisaamist riigiga. Paljud rõhutasid vajadust õppida üksteiselt rohkem, eriti meie ühiskondade erinevuste kohta selleks, et edendada vastastkikkust lugupidamist ja koosküla. Mõned kutsusid üles naasma Charta Oecumenica vaimu juurde. See dokument, millele 2001. a. kirjutasid alla KEK ja Rooma-katoliku Euroopa piiskoppide konverents, andis juhiseid kirikutevahleise koostöö süvendamiseks meie mandril. KEK-il on oluline osa dialoogis ja sidemete loomises Euroopas.

Üleüldse oli kirikute esindajate mureks, kuidas edendada Euroopa narratiivi ja teha kuuldavamaks kristlaste hääl Euroopa tuleviku arutamisel.
Kokkutulnud kasutasid võimalust saada Islandi evangeelse luterliku kiriku vaimulikelt kohaliku kirikuelu kohta rohkem teada.
Rühma võttis külalislahkelt vastu Neskirkja kogudus.

Erin Green’i koostatud KEK-i pressiteate põhjal.